суббота, 23 февраля 2013 г.

ЛЮВЕРСЫ


                                    ЛЮВЕРСЫ



     Історія виникнення люверса сягає починає своє існування з давніх давен, коли люди тільки вчилися використовувати силу вітру для подолання водних перешкод. В ті часи «люверси» абсолютно точно означали отвір в парусині, щільно-нащільно обметаний ниткою .
      Люверси - декоративні елементи, що знайшли широке застосування як при пошитті одягу і штор, так і для кріплення прикрас, фотографій і виготовлення різних пакувальних пакетів і коробок.
      У сучасному уявленні люверси - це спосіб механічного зміцнення тросових отворів у тонких матеріалах, міцність яких менше міцності тросу. Нерідко люверси виконують функцію декоративного елементу.
     Відомі такі типи люверсів:
 - люверси металеві,
 - люверси пластикові, призначені для тонких, ніжних матеріалів - тканина, поліетилен, папір.
    Саме люверси металеві в усьому розмаїтті іх видів.
  
     У 99% випадків металеві люверси складаються з двох елементів: 
       -блочки
      - кільця. 
     І лише малу частку становлять так звані кільця Пікколо . Кільця Пікколо широко використовуються в постпечатному оформленні поліграфічної продукції.
     Виділимо кілька важливих характеристик металевого люверса: зовнішній діаметр шляпки (А), діаметр отвору (В), висота (чи глибина) витяжки у блочки (С) і профіль формування шляпки й кільця.
     Існує цілком логічна і рідко порушна залежність: чим вище номер люверсів, тим він дорожчий, солідніше його зовнішні розміри (габарити), тим більше зусилля при розвальцьовуванні, тим більші навантаження може витримати отвір, тим товщише трос (канат, мотузку) можна протягнути через отвір .





       Люверси бувають:
      - круглої
      - овальної форми.
     Переваги круглого люверсу: він оптимальний коли якась сила може рванути матеріал вгоруТакий вид люверсів простіше у виготовленні. Інструмент для роботи з ним істотно дешевше і доступніше.
     Овальні люверси гарні у тому випадку, коли довга сторона люверсів перпендикулярна вектору навантаження. Завдання овального люверсах - надати можливість тросу «дихати», зсуватися щодо матеріалу. Ця форма люверсів підходить для каркасних конструкцій, які допускають деформацію, зсуви. Яскравий приклад - тентові конструкції у вантажних автомобілях.
                                         
     
Матеріал і покриття.
     Сімейство металевих люверсів різниться за матеріалом, з якого виконаний той або інший виріб, фарбувальні роботи:
·         матеріал - нержавіюча сталь; без покриття; можлива обробка поверхні - полірування;
·         матеріал - латунь; без покриття; використовується обробка поверхні - хімічна пасивація;
·         матеріал - сталь; покриття - гальванічне.
     Самий важливий і практичний люверс виконується з нержавіючої сталі. Це єдине рішення за наявності жорстких вимог до міцності, стійкості до вологи, солі, атмосферних явищ, утворення іржі  тощо. Такий люверс може бути поліровано до дзеркального блиску за допомогою найпростіших прийомів.
     Зворотній бік переваг нержавіючого люверса - його ціна. Крім того, свої складові вносить складність роботи з цією сировиною і порівняно невеликі обсяги виробництва. У підсумку ціна нержавіючого люверсах в 12-16 разів вища за вартість оцинкованого сталевого люверсу. Як наслідок - низький попит та обмежена пропозиція.
     Латунні люверси, призначені в першу чергу для інтер'єрного оформлення. Його безсумнівний плюс - насичений жовтий відтінок, що вигідно відрізняє латунний люверси від поширених оцинкованих видів, що мають сірі тони. Ще одна перевага - зручність установки. Звідси можливість використання ручних пристроїв.
     У латунного люверса є й недоліки:
     По-перше, хімічна нестійкість: з часом він темніє, покривається зеленувато-брудним нальотом. При експлуатації латунного люверса поза приміщеннями слід звернути увагу на небажаність його використання з оцинкованим сталевим тросом - це прискорює процеси окислення.
     По-друге, даний вид люверса не розрахований на серйозні навантаження.
     По-третє, він з тих же самих причин, що і нержавіючий, дорожче (у 3-5 разів дорожче оцинкованого сталевого).
     Намагаючись зробити латунний люверс стійкішими до атмосферних впливів, деякі виробники піддають його хімічної пасивації. У результаті люверси отримують гарний світло-золотий відтінок і відчутне зниження хімічної активності. Однак потрібно пам'ятати, що, коли люверси піддається механічному напруженого процесу розвальцьовування, пасивний шар неминуче руйнується, а це призводить до корозії.
     Люверс сталевий - лідер продажів. У більшості завдань ефективне рішення залишається саме за ним. Всі сталеві люверси мають гальванічне покриття. У першу чергу це цинк. Цинк легко відрізнити від інших видів гальванічного покриття по характерних неоднорідностях поверхні і тьмяності відтінків.
     Поцинковані - найбільш технологічний, недорогий і оптимальний спосіб надати люверси товарний вигляд і врятувати його від корозії. У різних виробників відтінок люверсів різний - від жовтуватого до сірого і білястого-світлого. Важливо те, що цинк м'який пластичний метал. При розвальцьовуванні покриття не тріскається, а як би розтікається по поверхні. І чим товще шар цинку, тим надійніше корозійна захист. На рекламних банерних конструкціях нерідко можна побачити іржаві люверси, це говорить про те, що не всі люверси оцинковані якісно.
    Більшої естетичної привабливості при середніх витратах можна досягти шляхом нікелювання. Люверси з таким покриттям характеризуються приємним блиском, зниженою стійкістю до корозії і більш високою ціною, їх можна рекомендувати для інтер'єрних рішень. Сам по собі нікель у силу своєї структурної пухкості досить посередній захисник металу від корозії. І для вирішення цієї проблеми нікель наноситься кілька разів, або люверси попередньо покривають шаром міді.
     Рекомендуємо використовувати нікельовані люверси в інтер'єрі. Однак на практиці його нерідко можна побачити і на вулиці.
     Обміднення сталевого люверса - недорогий спосіб досягти світло-жовтого латунного відтінку. Такий виріб, безумовно, поступається оцинкованому в стійкості, але помітно виграє з естетичного боку. Різниця у вартості практично непомітна.
     Існують інші технології декоративного оздоблення люверсів - фарбування, напилення, лакування.
     Непросте виробництво.
     Люверси досить непрості у виготовленні - адже готовий виріб має задовольняти ряд жорстких вимог: правильна геометрія блочка, гостра і жорстка без надривів ріжуча кромка, здатність потрібним чином розвальцьовуватися.
     Дві складові якості люверсів - це правильний підбір метало-сировини і якісний, багатокроковий штамп. Обидві умови дотримуються не завжди і не всіма виробниками. Наприклад, деякі технології передбачають штампування люверсів з оцинкованої стрічки. На думку фахівців, штампування, необхідне для отримання блочки, неминуче вносить порушення в шар цинку, що негативно впливає на корозійну стійкість.
      Корисні поради.
 Для установки люверсів використовують спеціальні інструменти. Але навіть якщо у вас немає подібного інструменту, встановити люверси, наприклад, на картон або щільний папір, цілком можливо, використовуючи підручні засоби.
     Вам знадобиться:
      1.      Олівець
      2.      Металева лінійка
      3.      Канцелярський ніж
      4.      Молоток
      5.      Гумовий килимок
      6.      Дирокол
Інструкція:
    1.      Виберіть відповідні люверси.Вони можуть бути виконані з різних матеріалів. Як правило, це метал або пластік. Люверси можуть  мати різну форму, забарвлення і діаметр внутрішнього отвір. Вибір залежить в першу чергу від того, на який матеріал і для якої мети ви збираєтеся їх встановлювати.
2.      Зробіть розмітку за допомогою олівця і лінійки. Позначте місце встановлення люверса.
3.      Зробіть отвір в місці встановлення люверса.
Якщо передбачається розташувати його недалеко від краю паперу, для проколу отвори можна скористатися дироколом. Слідкуйте за тим, щоб діаметр отвору від діркопробивача не перевищив діаметр капелюшка люверса. Якщо розмір люверса дуже маленький, виконайте отвір за допомогою канцелярського ножа, встановивши його гострий кінець у центр майбутнього отвору і повернувши кілька разів.
4.      Акуратно помістіть люверс в зроблений отвір таким чином, щоб його ніжка виявилося з виворітного боку, а капелюшок - з лицьовою.
5.      Підберіть відповідний інструмент , яким можна розплющити ніжку люверса. В якості такого інструмента може послужити, наприклад, товстий цвях. Слід врахувати, що товщина ніжки цвяха повинна бути більше діаметра ніжки люверса.
6.      Покладіть на гумовий килимок металеве полотно. Візьміть папір з вставленим в неї люверсом і помістіть її на полотно таким чином, щоб ніжка люверса виявилася зверху.
7.      Встановіть цвях в ніжку люверса, перпендикулярно поверхні паперу. Акуратно постукайте по цвяху молотком. Якщо діаметр ніжки цвяха не набагато більше діаметра люверса і повністю розплющити ніжку таким чином не вдається, переверніть цвях, встановіть його капелюшок на люверс і завершите установку за допомогою молотка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий